Plastična očna proteza po mjeri

U očnoj protetici “Dr Popijač” doo izrađujemo isključivo plastične očne proteze po mjeri. One se modeliraju prema individualnim anatomskim potrebama te prema boji drugog oka.  Mogu se vrlo precizno izmodelirati. Boja šarenice oslikava se kistom. Estetske deformacije vjeđa i očnog rasporka, ako postoje, najbolje se korigiraju plastičnom protezom po mjeri.

Kod teških deformacija vjeđa i očne šupljine (napr nakon težih povreda, rekonstruktivnih operativnih zahvata, zračenja,…), ne može se uvijek postići prirodan izgled ili proteza lako ispada iz očne šupljne. Plastična proteza po mjeri tada daje najbolji mogući estetski izgled i stoji stabilnije na svojem mjestu u očnoj šupljini.

Koristimo samo vrhunske materijale odobrene za medicinsku upotrebu.

Postupak izrade

Izrada je složeni postupak koji traje u prosjeku 4 do 6 sati, a sastoji se od više faza. Pacijente naručujemo ujutro, kako bi isti dan dovršili protezu. Prvo se uzima mjera i oslikava šarenica. Izrađuje se bjeloočnica, koja se potom nijansira i dodaju se žilice. Na kraju se proteza polira do visokog sjaja. Pacijent ne mora biti prisutan cijelo vrijeme, već može izaći nekoliko puta na 15 do 30 minuta.

Plastične proteze po mjeri posebno se preporučuju:

  • kod težih deformacija vjeđa i očne šupljine (konjunktivalne vrečice), nakon težih povreda, rekonstruktivnih operativnih zahvata, zračenja
  • kod plitke donje prijelazne brazde, mlohave donje vjeđe i uvijek kad proteza lako ispada
  • kod orbitalnog implanta – proteza prema otisku se bolje pokreće
  • kod poremećaja u razvoju oka i očne šupljine
  • onima koji su već razbili staklenu protezu
  • ljudima kojima predmeti ispadaju iz ruku, pa postoji mogućnost da im proteza padne i razbije se kod djece  

Kod težih deformacija i kod ugrađenog orbitalnog implanta (implantata) uzima se otisak te se prema njemu modelira proteza.

Neki pripasuju serijske proteze! i isporučuju ih kao individualne, ali to nisu proteze po mjeri!

Radimo svakog radnog dana u godini. Protezu završavamo u istom danu (osim ako se dogodi nešto nepredviđeno). Dovoljan je jedan dolazak.

Iz zakona o medicinskim proizvodima

Proizvodnju medicinskih proizvoda propisuje Zakon o medicinskim proizvodima.
Očne proteze po mjeri spadaju u skupinu “Medicinski proizvod izrađen po narudžbi za određenog korisnika”.

Članak 11 Zakona:
“Medicinski proizvod izrađen po narudžbi za određenog korisnika jest proizvod prizveden prema pisanim uputama ovlaštenog doktora medicine ……… koji je namijenjen samo određenom korisniku”.
“Serijski proizveden medicinski proizvod, koji je potrebno prilagoditi specifičnim zahtjevima …… ne smatra se medicinskim proizvodom izrađenim po narudžbi za određenog korisnika” .

Serijski proizvedene  proteze, koje se pripasuju korisniku, nisu proteze po mjeri.

Izrada i hosting: Orbis.hr