Savjeti i upute

Održavanje plastične proteze

Očnu protezu treba povremeno izvaditi zbog održavanja higijene. Svatko mora sam ustanoviti koji intervali čišćenja mu najviše odgovaraju. Kod pojačane sekrecije proteza se vadi što rjeđe, samo kad je neophodno, da bi se iritacija svela na minimum.
Prije vađenja proteze operu se ruke. Proteza se izvadi i opere tekućim sapunom i tekućom mlakom vodom.
Kod pojačane sekrecije ispere se fiziološkom otopinom (voda iz vodovoda može pojačati sekreciju). Proteza se može očistiti i bez vađenja: briše se kružnim pokretima navlaženom gazom dok se ne ukloni sva nečistoća.
Ako se javlja osjećaj suhoće, ukapavaju se umjetne suze (Isopto Tears, Refresh Contacts, Systane, Systane Ultra)
Spavanje bez proteze se ne preporuča, osim ako postoji neki problem. Ako je ipak preko noći vadite, čuvajte je opranu i suhu u njenoj kutijici ili u destiliranoj vodi. Nemojte je držati u običnoj vodi ili u papirnatoj maramici
Ako staru protezu (koju ste prije nosili) čuvate kao rezervnu, držite je u sterilnoj fiziološkoj otopini ili u tekućini za kontaktne leće. Ako imate novu protezu koju ne koristite, možete je čuvati suhu u njenoj kutijici ili u tekučini.

 

Umetanje i vađenje proteze

Večina očnih proteza je šira s vanjske strane (temporalno), a šiljata na strani nosa (nazalno), te na rubu ima uleknuće koje dolazi prema nosu i gore. Neke imaju na gornjem dijelu oznaku koja ide pod gornju vjeđu.
Kod umetanja treba pogledati dolje, dešnjak drži protezu desnom rukom, šiljati kraj je okrenut prema nosu. Palcem ili prstom lijeve ruke povuče gornju vjeđu prema gore i gurne gornji dio proteze pod gornju vjeđu. Zatim se pogleda prema gore, te se donji rub proteze namjesti iza donje vjeđe.
Kod vađenja treba pogledati gore, donja vjeđa se prstom povuče prema dolje i van ili se vjeđa gurne pod donji rub proteze, pa ona sama sklizne u ruku. Ako se teže vadi može se koristiti gumena pumpica ili stakleni štapić.

Ljuskasta proteza

Ako imate smanjeno (atrofično) oko sa vitalnom rožnicom, budite oprezni sa prvom protezom. Kod izrade proteze ćemo vas upozoriti ako je rožnica vitalna. Prvih nekoliko dana protezu treba svaku večer izvaditi i provjeriti kakvo je stanje oka. Oko ne smije biti izrazito crveno i ne smije jako peći. Smije biti blago crveno i može malo peckati i to mora proći do jutra. Ne smije postojati osjećaj da je oko puno pijeska; to je znak da je proteza nošena predugo, te se morate javiti oftalmologu, a u buduće skratite period nošenja.

Ako nema opisanih smetnji, nakon nekoliko dana možete prespavati s protezom, te je ujutro izvadite i provjerite kakvo je stanje oka i tako postupajte nekoliko dana. Ako je stanje oka dobro, smijete sa protezom spavati i postupati uobičajeno.

 

Savjeti

  • Nemojte snažno trljati oko sa protezom i potezati donju vjeđu, jer proteza može ispasti ili se okreće.
  • Kod skakanja u vodu, plivanja ili ronjenja stisnute oči ili koristite naočale za plivanje.
  • S protezom možete normalno spavati, a oprez je potreban sa prvom protezom.
  • Ako imate atrofirano oko koje je osjetljivo, protezu možete vaditi na večer i čuvati je preko noći u njezinoj kutijici.
  • Proteza se ne smije čistiti kemijskim sredstvima i ne treba je dezinficirati.
  • Jednom godišnje može se dogovoriti pregled kod protetičara, koji će provjeriti stanje proteze, pripasati je ako treba, očistiti je i ispolirati. 

VAŠ OFTALMOLOG MOŽE ODREDITI DUGAČIJE

POSTUPAJTE PREMA NJEGOVIM UPUTAMA

Izrada i hosting: Orbis.hr