Zašto proteza smeta

Adaptacija na očnu protezu

Na protezu se treba priviknuti (adaptirati). Večina se privikne već tokom izrade, pa ih proteza ne smeta. Kad jače smeta obično napravimo malo manju, zbog lakšeg privikavanja. Tu i tamo netko se ne može priviknuti.

 

Zašto proteza smeta

Proteza koja je prije bila dobra može početi smetati (žuljati) zbog istrošenosti, zbog naslaga na površini, zbog anatomskih promjena šupljine (konjunktivalne vrečice), stranog tijela ili upale (konjunktivitisa). Na staklenoj protezi može nastati pukotina ili se površina ljušti. Plastična proteza se normalnom upotrebom ne može istrošiti ali se mogu stvoriti naslage. Anatomske promjene razvijaju se sporo, godinama, pa proteza postane prevelika ili premala. Konjuntivitis (upala) se večinom mora liječiti. Za vrijeme liječenja ne preporuča se koristiti protezu, ali neki neće hodati bez nje.  

 

Osjećaj suhoće oka

Vlaženje proteze suzama je često narušeno, napr u starijoj životnoj dobi naročito kod žena, zatim kod anatomskih promjena i ožiljaka vjeđa, suzne žlijezde i njenih kanalića, te kad je poremećeno treptanje, a sve to su česti problemi kod pacijenata koji koriste očnu protezu. U tim se uvjetima proteza, ma makva bila, ne vlaži.

Ako postoji osjećaj suhoće, koriste se umjetne suze. To su očne kapi koje se dobiju u ljekarni, ima ih više vrsta i većina ih ide na recept. Najbolje su Systane ultra (ali ne idu na recept).

 

Alergija

Na površini proteze mogu se stvoriti naslage (depoziti) od ostataka sekreta, bakterija i nečistoće, a njihovi raspadni produkti mogu izazvati alergiju. Materijal proteze ne izaziva alergiju. Te naslage se ne mogu oprati, a sa plastičnih proteza se skidaju poliranjem (staklena se ne može polirati). Uz to treba besprijekorno održavati higijenu. Dugotrajna terapija obično nije potrebna.

 

Pojačana sekrecija (krmeljenje)

Nekim pacijentima sa očnom protezom stvara se puno sekreta. Sekret se stvara zbog trenja sluznice (konunktive) sa protezom. U cilju smanjenja sekrecije, protezu vadite što rjeđe, jer vađenje i umetanje proteze može iritati. Važno je da svatko za sebe sam ustanovi koji intervali vađenja i pranja proteze mu najviše odgovaraju.

Protezu operite tekućim sapunom i isperite sterilnom fiziološkom otopinom, koju možete kupiti u ljekarni. Šupljinu oka isperite sterilnom fiziološkom otopinom, pomoću šprice ili kapaljke (također se kupuju u ljekarni).

Ako nemate fiziološku otopinu, za silu možete koristiti prokuhanu (i potom ohlađenu) vodu. Kod pojačane sekrecije ipak se preporuča fiziološka otopina.

Proteza se može očistiti i bez vađenja iz oka: briše se kružnim pokretima gazom navlaženom fiziološkom otopinom (ne papirnatom maramicom) , dok se ne ukloni sva nečistoća.

Kod pojačane sekrecije plastična proteza se mora češće polirati. Poliranje možete obaviti u našoj očnoj protetici po važećem cjeniku.

 

AKO VAŠ OFTALMOLOG ODREDI DUGAČIJE

POSTUPAJTE PREMA NJEGOVIM UPUTAMA

Izrada i hosting: Orbis.hr